Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ozorek na warzywach"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 157
Polecam.
Odsłon: 252
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 79
...ale pyszny.
Odsłon: 344
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 157
Polecam.
Odsłon: 252
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 79
...ale pyszny.
Odsłon: 344
Składniki
Ozorek: umyj go w zimnej wodzie. Zagotuj 1,5 l wody z listkami laurowymi, czosnkiem, zielem, skórką z cytryny i solą. Gdy marynata ostygnie, zalej ozorek i odstaw na całą noc. Marchew, cebulę, seler i por obierz. Zalej zimną wodą. Ozorek wyjmij z marynaty, opłucz i włóż do warzyw. Nie sól! Gotuj do miękkości (ok. 2 godzin). Wyjmij ozorek i seler. Gdy ostygną, pokrój na paseczki.
Sałatka: groszek wrzuć do wrzącej wody, gotuj 1 minutę. Odcedź. Paprykę i ogórka pokrój na paseczki. Boczek podsmaż na suchej patelni.
sałatki wymieszaj. Dołóż ozorek, seler i boczek. sosu zmiksuj. Podawaj w sosjerce.Źródło: Naj