Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1513

Dodano:

Odsłon: 12530

Idealne domowe pączki. Zdecydowanie lepsze od kupnych.

Składniki

  • 0.7 kg mąki pszennej luksusowej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki całych jajek (użyłam dużych więc wystarczyły 2 jajka)
  • 10 dag masła roztopionego
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • łyżka octu
  • smalec do smażenia
  • marmolada, czekolada do nadzienia
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Z 5 dag drożdży i 1,5 łyżki mleka robimy rozczyn, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

  2. Mąkę i cukier przesiewamy.

  3. Do mąki dodajemy po kolei cukier, jajka, resztę mleka, szczyptę soli, ocet rozczyn oraz roztopione masło. Zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

  4. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wykroić okręgi, odłożyć na stolnice obsypaną mąką, pozostawić do wyrośnięcia. Smalec przełożyć do garnka z małą średnicą, dodać łyżkę octu (aby pączki nie wchłaniały tłuszczu.) Smażyć w temperaturze 175 stopni na małym ogniu. Usmażone pączki odkładać na ręcznik kuchenny aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziać po całkowitym ostygnięciu.

    Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń