Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1210

Dodano:

Odsłon: 17402

Pączki nadziewane dżemem truskawkowym.

Składniki

  • 40g drożdży
  • 0,5kg mąki
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 60g cukru
  • 4 żółtka
  • kieliszek spirytusu
  • dżem truskawkowy
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę mleka i 1 łyżkę mąki. Rozcieramy i przykrywamy ściereczką na około 20 min aby zaczyn zaczął pracować. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, masło z żółtkami, spirytus, szczyptę soli, mleko i wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godziny. Po godzinie odrywamy po kawałku ciasta spłaszczamy w dłoni, na środek kładziemy dżem i sklejamy ciasto. Pieczemy na złoty kolor. Ważne jest aby olej nagrzał się stopniowo i nie był zbyt gorący, ponieważ pączki w środku będą surowe a na zewnątrz spalone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń