Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 870

Dodano:

Odsłon: 15280

Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłuszczem. Ciasto jest delikatne, pulchne rozpływające się w ustach, a pod naciskiem powraca do swojego pierwotnego kształtu. Wystarczy tylko nadziać je ulubioną konfiturą, budyniem, czekoladą i zajadać ze smakiem. Nam wystarczy pączkowego szaleństwa na ten rok, ale z przyjemnością wrócę do tego przepisu.

Składniki

  • mąka pszenna 630 g
  • drożdże 40 g
  • cukier kryształ 4 łyżki
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • szczypta soli
  • Jajko
  • żółtka z 2 jaj
  • mleko 250 ml
  • masło 50 g
  • tłuszcz do smażenia
  • gęsta marmolada, róża, konfitura
  • cukier puder, lukier
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

    Przygotowanie:

    Mleko z jogurtem mieszamy i lekko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i parę łyżek mleka z jogurtem. Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Mąkę przesypujemy do misy robota kuchennego, dodajemy sól, pozostały cukier, mieszamy. Masło rozpuszczamy, studzimy. Następnie do miski z mąką dodajemy gotowy zaczyn, mleko z jogurtem, żółtka, jajko, alkohol i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po paru minutach dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie puszyste, delikatne w dotyku i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę oprószamy mąką i przekładamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości 1,5-2 cm, wykrawamy krążki od rantu szklanki lub wykrawacza. Pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, układamy je na natłuszczonej blaszce lub papierze do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50 minut.
    Garnek do smażenia powinien być szeroki. Pączki powinny smażyć się swobodnie pływając na powierzchni, nie dotykając dna garnka. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 175-180 °C, w przypadku braku termometru, należy sprawdzić na kawałku ciasta lub skórki chleba, jak szybko rumieni się i wypływa na powierzchnię. Pączki bardzo delikatnie układamy na tłuszczu, smażymy z obu stron na rumiano-złoty kolor. Najlepiej wrzucać pączki na tłuszcz wierzchem na olej, wtedy spód będzie miał czas, aby wyrosnąć podczas smażenia, a pączki będą miały ładny kształt. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, odsączając z nadmiaru tłuszczu. Powidła lub marmoladę przekładamy do szprycy, delikatnie nadziewamy pączki niewielką ilością marmolady lub konfitury . Lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

janusz816 31 stycznia A skąd i jaki alkohol.W spisie potrzebnych składników brak procentów Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 stycznia Oj dokładnie!:)Uwielbiam jak jest tyle nadzienia i również z babcią mi się one skojarzyły...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 stycznia Super pączki, a tyle nadzienia to ja ostatnio widziałem, jak babcia robiła :D
Pycha :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń