Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 298

Dodano:

Odsłon: 875

Pyszne pączki, nie tylko na tłusty czwartek

Składniki

  • 4 szklanki mąki tortowej plus mąka do podsypania
  • pół kostki drożdży
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • powidła śliwkowe
  • 1/4 kostki masła
  • litr oleju do smażenia pączków
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać i rozprowadzić w nim drożdże z łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, sól, oraz przesianą mąkę.
    Wyrobić ciasto, dodać roztopione masło, cukier waniliowy i wyrabiać całość, aż tłuszcz się wchłonie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

  2. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 2 cm. Szklanką wykrawać kółka. Na kółko dać powidła, położyć drugie i zlepić. Zostawić chwilę na stolnicy, aby podrosły.

    Smażymy pączki na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Po odsączeniu z oleju posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego 2018 Pewnie, że pyszne, nawet przepis jest podwójny ;)
Dziś na wszystko można sobie pozwolić, gorzej będzie jutro xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń