Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Przepis dnia 2010-02-11
Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1242

Dodano:

Odsłon: 30925

wypróbowany i naprawdę łatwy przepis na pyszne pączki!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać czubatą łyżką cukru rozetrzeć odstawić.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanil.Mąkę przesiać do masy jajecznej.Podgrzać mleko,część dodać do drożdży zamieszać dodać do żółtek z mąką posolić.wyrabiać ciasto dodając resztę mleka wraz ze spirytusem.Gdy ciasto odchodzi od miski wlać roztopione cieple masło wyrobić ponownie.Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Im ciasto luźniejsze tym delikatniejsze będą pączki.

  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.Rozwałkować na grubość ok 1,5 cm i wykrawać krążki.każdy krążek lekko spłaszczyć i nakładać konfiturę przykryć drugim krążkiem zlepić i odciąć boki szklanką którą się wykrawało aby pączki były równe.Pączki odstawić do ponownego wyrośnięcia.

  3. Smalec rozgrzać w szerokim rondlu.tłuszcz jest nagrzany do właściwej temperatury gdy wrzucimy kawałek ciasta i się zarumieni.Kłaść na tłuszcz po kilka pączków gdy zrumienią się z jednej strony odwracać.Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy do osączenia.Posypać pudrem.

  4. Wypróbowałam wiele przepisów na pączki i w końcu zostałam przy tym właśnie.Polecam z czystym sumieniem najważniejsze jest poświęcić się trochę i dobrze wyrobić ciasto.

  5. A z pozostałych białek polecam zrobić " budapeszt" z mojego przepisu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magda1988 16 lutego 2012 Zrobiłam je dzisiaj, polecam bo są naprawdę pyszne!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Prrromyczek24 02 marca 2011 Przepis rewelacyjny.Dzisiaj zrobiłam i wszystkim smakowały.Są pulchne a nie ubite jak z niektórych przepisów wychodzą.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 11 lutego 2010 Dzisiaj robiłam pączki, są rewelacyjne !!! puszyste, leciutkie, smakują extra. Wyszło 20 pączusiów o średnicy szklanki. Część zrobiła z lukrem i skórką pomarańczową a część z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Na stałe wpisują się do mojego menu ;))) I jeśli mogę swoją uwagę: postanowiłam pójść na łatwiznę - ciasto wyrabiałam i rosło w maszynce do pieczenia chleba - praktycznie samo się zrobiło ;)))))) no a resztę grzecznie wg przepisu ;) pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

keja 11 lutego 2010 Wkładaj pączki to smażenia wyrośniętą stroną . Przykryj pokrywką aż pączek zarumieni się z jednej str . Druga strona może się smażyć bez przykrywania naczynia . . I ważny spirytus w pączkach . Nie wsiąka wtedy tłuszcz w pączka w czasie smażenia .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 11 lutego 2010 na ile mniej więcej pączków średnicy szklanki jest ten przepis ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 05 lutego 2010 wygladają pysznie aż mi się zachciało schrupać takiego pączusia

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 05 lutego 2010 hehe faktycznie już poprawiam te drożdże

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń