Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 503

Dodano:

Odsłon: 15267

Przepis na klasyczne pączki z nadzieniem. Można również usmażyć maleńkie pączusie bez nadzienia.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy rozczyn: drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka. Dodać 3 łyżki mąki i szczyptę cukru. Wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Do rozczynu dodać resztę mąki, żółtka, cukier, mleko. Zagnieść. Dodać spirytus i miękkie masło. Dokładnie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około godzinę.

  3. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie zagnieść. Odrywać po kawałki ciasta, robić kulkę i spłaszczać na placuszek. Na środku układać odrobinę marmolady. Skleić i uformować kulkę. Układać na blacie wysypanym mąką. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

  4. Zagrzać olej. Oznaką tego, że olej jest dobrze rozgrzany jest to, że ciasto od razu wypływa na powierzchnię. Smażyć pączki na małym ogniu pod przykryciem. Najpierw z jednej, następnie z drugiej strony. Po wystygnięciu, posypujemy pączki cukrem pudrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 04 listopada 2012 Jakby jeszcze te pączki były na smalcu, to byłby ideał... Moja mama takie robiła!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamila19851 04 listopada 2012 Amaz- dziękuję za zwrócenie uwagi. W punkcie drugim nie zauważyłam i ścięło mi początek. Zaraz to zedytuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń