Do góry

Desery Przepis na:

Pączki drożdżowe

Pączki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1577

Dodano:

Odsłon: 8334

Puszyste pączki, samodzielnie wykonane w domu są równie dobre jak te kupione w cukierni. Wkładając serce w ich przygotowanie możemy spodziewać się doskonałych rezultatów: pączusie będą mięciutkie, bardzo aromatyczne i wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem. Polecam - nie tylko na Tłusty Czwartek.

Składniki

  • 1 kg mąki (najlepiej pszennej)
  • 100 g drożdży
  • 150 g cukru
  • ½ l mleka
  • 10 żółtek
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu lub octu
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • konfitura lub marmolada
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początek robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i ½ szklanki ciepłego mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia.

    Przesiewamy mąkę, aby ciasto na pączki było puszyste i bez grudek. W naczyniu ucieramy żółtka z resztą cukru. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, roztopione masło, zaczyn drożdżowy, cukier waniliowy, sok z cytryny, spirytus/ocet, sól oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrabiamy dopóki nie będzie gładkie i jednolite. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się niewielkie pęcherzyki powietrza (będą świadczyły o działaniu drożdży). Następnie formujemy kulę i odstawiamy ją do ciepłego miejsca, aby ciasto wyrosło . Gdy podwoi swoją objętość musimy jeszcze raz delikatnie je wyrobić.

  2. Wybieramy kolejno niewielkie porcje ciasta (małe, gdyż podczas smażenia pączki jeszcze wyrosną), na dłoni formujemy krążki, nakładamy na nie nadzienie i zlepiamy. Formujemy owalne kształty pączków i gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką. Kiedy deska wypełni się pączkami, przykrywamy ją lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Może zdarzyć się, iż podczas smażenia nadzienie zacznie wypływać z pączków, aby tego uniknąć można je nadziać po usmażeniu używając szprycy do dekoracji ciast.

  3. Pora na smażenie: każdy pączek za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy ostrożnie na powierzchni rozgrzanego oleju. Smażymy ok. 2,5 - 3 min z każdej strony. Wyjmujemy na papierowe ręczniki, by ociekły nieco z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 21 stycznia 2014 Dziękuję za miłe słowa. Byłam pozytywnie zaskoczona i zarazem dumna z siebie, że pączki wyjatkowo pięknie wyrosły. Zrobiłam ciut większe jak zwykle i to była dobra decyzja. A różyczka zapożyczona z bukietu dla Babci. :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 21 stycznia 2014 p.s śliczny talerzyk i piękna różyczka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 21 stycznia 2014 aż się proszą by capnąć jednego, więc wirtualnie podkradam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń