Do góry

Desery Przepis na:

Pączki - krążki francuskie

Pączki - krążki francuskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 338

Dodano:

Odsłon: 161

Dziś przepis, który często występuje pod nazwą - oponek, ale u mnie w domu zawsze na takie pączki mówiło się krążki francuskie, dlatego tak je właśnie przedstawiam. I dlaczego dziś, gdy do Tłustego Czwartku tak daleko? No właśnie, tak daleko, że co będziemy czekać, usmażmy je sobie już dziś :-)

Składniki

  • 250 g twarogu
  • półtorej szklanki mąki + sporo do podsypywania
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 70 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło z jajkami i cukrami ucieramy w mikserze na gładką i puszystą masę.
    Następnie stopniowo dosypujemy szklankę mąki zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.
    Twaróg rozdrabniamy widelcem w miseczce i następnie stopniowo dodajemy do miksującej się masy.
    Następnie dodajemy pół szklanki mąki i jeszcze chwilę miksujemy.
    Zmiksowaną masę przerzucamy na mocno omączony blat i zagniatamy. ciasto się bardzo klei na początku, więc podsypujemy mąką.
    Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawamy kółka, kieliszkiem dziurki.
    Ścinki wraz ze środkami ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.
    Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 krążków.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym, oprószamy cukrem pudrem i smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń