Do góry

Desery Przepis na:

Pączki mini

Pączki mini

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 2833

Dodano: 23.01.2017

Odsłon: 31037

Łatwe i bardzo smaczne mini pączki. Tak naprawdę wykonanie, to jedynie czas smażenia, a tak dokładnie to włożenie do rozgrzanego oleju i wyjęcie, gdyż obracają się same w trakcie smażenia.

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować z cukrem i serkiem.
    Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i spirytus, dokładnie wymieszać łyżką (ma być jednolita konsystencja).

  2. Do szerokiego garnka wlać tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta).
    Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać je na rozgrzany olej. Łyżkę maczać w zimnym oleju, aby ciasto nie kleiło się do niej.

  3. Pączki podczas smażenia powinny same się obracać. Wyjmować, gdy będą miały lekko brązowy kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  4. Obtoczyć, obsypać obficie cukrem pudrem.
    Porcja pozwala zrobić około 25 - 30 mini pączków. Proponuję robić od razu podwójną porcję, gdyż bardzo szybko znikają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń