Do góry

Desery Przepis na:

Pączki Nadziane Marmoladą.

Pączki Nadziane Marmoladą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2440

Dodano:

Odsłon: 82

Przyznaje się bez bicia,że pierwszy raz robiłam tego typu pączki,i wyszły mega smaczne,jak puch. Przepis pochodzi z Grup Kulinarnych,nie kombinowałam,ale pierwsze koty za płoty ;-)

Składniki

  • 16 szt.
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru białego
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka L
  • 1 żółtko
  • Zaczyn:
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1\4 szkl.ciepłego mleka
  • Dodatkowo:
  • 400 g marmolady
  • olej do smażenia
  • Lukier:
  • sok z połowy dużej cytryny
  • cukier puder
  • skórka kandyzowana pomarańczy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu,drożdże wkruszamy do miseczki,wsypujemy cukier,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem i wsypujemy mąkę,dokładnie mieszamy,odstawiamy w ciepłe miejsce miseczkę przykrytą ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 min.

    Do miski przesiewamy mąkę,wsypujemy cukry i mieszamy,wlewamy ciepłe,ale nie gorące mleko, wrzucamy roztrzepane jajka,roztopione masło i wyrośnięte drożdże.Wszystko zagniatamy ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki,lub misy miksera, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.,ciasto szybko i ładnie rośnie,

  2. ciasto wykładamy na blat delikatnie podsypany mąką,krótko zagniatamy i ucinamy małe kawałki po 70-80 g w zależności jakie duże pączki lubicie,

  3. formujemy na blacie z kawałków ciasta okrągłe kulki i odkładamy na ściereczką oprószoną mąka,w większych odstępach,ponieważ pączki podrosną,przykrywamy drugą ściereczką i czekamy 30-40 min.aż pączki mocno wyrosną,dobrze wyrośnięty pączek po usmażeniu będzie miał jasną obwódkę na około.(niestety nie zrobiłam zdjęcia po wyrośnięciu,kulałam pączusie z synkiem;-))
    Jeszcze ciepłe pączki nadziewałam szprycą z marmoladą.
    Gotowe pączki polukrować,posypać cukrem pudrem lub co kto lubi.
    Aby pączki nie piły tyle tłuszczu wrzucałam co jakiś czas kawałek oskrobanego ziemniaka to tyle w temacie pączków :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 15 czerwca Asiu ale narobiłaś mi smaku, tak bym zjadła. Wyglądają przepysznie.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń