Do góry

Desery Przepis na:

Pączki Nadziane Marmoladą.

Pączki Nadziane Marmoladą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 4897

Dodano:

Odsłon: 395

Przyznaje się bez bicia,że pierwszy raz robiłam tego typu pączki,i wyszły mega smaczne,jak puch. Przepis pochodzi z Grup Kulinarnych,nie kombinowałam,ale pierwsze koty za płoty ;-)

Składniki

  • 16 szt.
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru białego
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka L
  • 1 żółtko
  • Zaczyn:
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1\4 szkl.ciepłego mleka
  • Dodatkowo:
  • 400 g marmolady
  • olej do smażenia(lub olej ze smalcem-ok.litr oleju plus kostka smalcu)
  • Lukier:
  • sok z połowy dużej cytryny
  • cukier puder
  • skórka kandyzowana pomarańczy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu,drożdże wkruszamy do miseczki,wsypujemy cukier,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem i wsypujemy mąkę,dokładnie mieszamy,odstawiamy w ciepłe miejsce miseczkę przykrytą ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 min.

    Do miski przesiewamy mąkę,wsypujemy cukry i mieszamy,wlewamy ciepłe,ale nie gorące mleko, wrzucamy roztrzepane jajka,roztopione masło i wyrośnięte drożdże.Wszystko zagniatamy ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki,lub misy miksera,

  2. miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.,ciasto szybko i ładnie rośnie,

  3. ciasto wykładamy na blat delikatnie podsypany mąką,krótko zagniatamy i ucinamy małe kawałki po 70-80 g w zależności jakie duże pączki lubicie,

  4. formujemy na blacie z kawałków ciasta okrągłe kulki i odkładamy na ściereczką oprószoną mąka,w większych odstępach,ponieważ pączki podrosną,przykrywamy drugą ściereczką i czekamy 30-40 min.aż pączki mocno wyrosną,dobrze wyrośnięty pączek po usmażeniu będzie miał jasną obwódkę na około.(niestety nie zrobiłam zdjęcia po wyrośnięciu,kulałam pączusie z synkiem;-))
    Jeszcze ciepłe pączki nadziewałam szprycą z marmoladą.
    Gotowe pączki polukrować,posypać cukrem pudrem lub co kto lubi.
    Aby pączki nie piły tyle tłuszczu wrzucałam co jakiś czas kawałek oskrobanego ziemniaka(można również dodać do ciasta łyżkę alkoholu lub octu,albo do oleju wlać) to tyle w temacie pączków :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 15 stycznia Rewelacyjnie wyglądają, aż mam ochotę usmażyć.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

catha 15 stycznia Cudowne pączki i tak już od rana kuszą:) Pozdrawiam serdecznie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 stycznia Pyszne pączki i super są udekorowane :) Z taką ilością marmolady, to 5 jem bez problemów, pycha :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 12 stycznia One nie tylko na pewno smakowaly, ale i sa po prostu piekne. I ten lukier z pomarancza moze od razu uzaleznic :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń