Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pączki nadziewane różą"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32557
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 913
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 328
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32557
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 913
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 328
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Drożdże wkrusz do kubeczka. Rozetrzyj je z łyżką cukru. Dodaj tyle mąki i ciepłego mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na ok. 20 minut. W tym czasie pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp szczyptę soli. Żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą jasnokremową masę. Dodaj do składników w miseczce. Dołóż wyrośnięty zaczyn i zagnieć ciasto, powoli wlewając resztę ciepłego mleka. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 14 porcji. Z każdej uformuj placuszek. Nałóż na nie po porcji konfitury różanej. Mocno zlep brzegi. Uformuj kule. Pączki odłóż na kolejne 30 minut, aby ciasto jeszcze raz wyrosło.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Włóż do niego partiami pączki. Smaż ok. 10 minut, aż ładnie się zezłocą z obu stron. Potem ciastka wyjmij łyżką cedzakową, przełóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i syropem z malin. Lukier przełóż do szprycy cukierniczej z małym otworkiem. Pączki udekoruj paseczkami różowego lukru. Posyp cukrowymi perełkami. Odłóż do zastygnięcia lukru.
ok. 2 godzin i 40 minut 1 sztuka ok. 300 kcalŹródło: Tina