Do góry

Desery Przepis na:

Pączki - najlepsze :)

Pączki - najlepsze :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 567

Dodano:

Odsłon: 23810

Jeden z lepszych przepisów jakie miałam okazję wypróbować. Ten łamiący mit, że w pączkach najważniejsze są żółtka. Sam sposób wykonania ciasta podpatrzony u Babuni, która zawsze żółtka ucierała z cukrem przed dodaniem ich do ciasta.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży ( ja zawsze używam świeżych)
  • 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 100 g margaryny (u mnie standardowo Kaśka)
  • 1 cukier waniliowy
  • 40-50 ml spirytusu
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
    Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Żółtka, 1 całe jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy spirytus i przestudzoną margarynę, Wyrabiamy ( w razie konieczności dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( i tu ciężko określić czas). Po wyrośnięciu krótko wyrabiamy i formujemy pączki nadziewając je ulubioną konfiturą, I znowu zostawiamy do czasu, aż pączusie wyrosną :).
    Ja zawsze smażę pączki "na" smalcu a do smażenie dodaje 3-4 kawałki ziemniaka (pokrojone jak na frytki ;)).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń