Do góry

Desery Przepis na:

Pączki oblane lukrem i czekoladą

Pączki oblane lukrem i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11040

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Pączki oblane lukrem i czekoladą"

Składniki

  • 5 żółtek
  • paczka drożdży (100 g)
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 kostki margaryny
  • torebka cukru waniliowego
  • kg mąki
  • marmolada wieloowocowa
  • szczypta soli
  • tłuszcz do pieczenia. Lukier: 15 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Polewa czekoladowa: jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka rozcieram z drożdżami. Razem podgrzewam mleko, olej, margarynę i cukier waniliowy. Do mąki z solą dodaję podgrzane i drożdże z żółtkami.

  2. Wyrabiam ciasto, odstawiam, by wyrosło. Gdy podwoi objętość, rozwałkowuję na grubsze placki. Szklanką wycinam kółka, kładę na nie marmoladę, zlepiam pączki. Zostawiam, by wyrosły.

  3. W głębokim garnku na rozgrzanym tłuszczu piekę pączki z obu stron na złoto. Wyjmuję je na bibułę.

  4. Lukier: Cukier puder wsypuję do miseczki. Jedną dużą łyżkę zagotowanej wody mieszam z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Wlewam do cukru pudru. Mieszam, aż powstanie płynny lukier.

  5. Polewa: Do miski wbijam jajko, dodaję cukier i kakao, miksuję. Margarynę rozpuszczam w rondlu, gorącą dolewam do zmiksowanej masy, miksuję. Pączki pokrywam lukrem i polewą, posypuję skórką.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń