Do góry

Desery Przepis na:

pączki pani Magdy Gessler - przepyszne!!!

pączki pani Magdy Gessler - przepyszne!!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 503 Ocena: 17180

Dodano:

Odsłon: 2580

dziś ostatki więc usmażyłam pączki na bogato z przepisu pani Magdy Gessler. Pączki są mięciutkie i przepyszne. Wiem jajek jest całe mnóstwo ale raz do roku na takie pączki można sobie pozwolić. Z podanych składników wyszło mi 28 pączków...

Składniki

  • ok 1 kg mąki pszennej
  • 80 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 200 g masła
  • 12 żółtek
  • 2 całej jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • kieliszek spirytusu
  • marmolada
  • smalec do smażenia
  • cukier puder bądź lukier
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąką wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Ostawiamy do czasu aż zaczną drożdże rosnąć ok 10-15 minut.

  2. Do garnka wybijamy jajka dodajemy żółtka, cukier waniliowy i pozostały cukier. Stawiamy na małym ogniu i mieszając trzepaczką, lekko podgrzewamy. W drugim rondelku rozpuszczamy masło.

  3. Do zaczynu dodajemy masę jajeczną, masło, mąkę oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy rękoma.

  4. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

  5. Z ciasta formujemy rulony z nich odrywamy kawałki ciasta i formujemy placki. Na środek nakładamy marmoladę i zlepiamy dokładnie brzegi.
    Odkładamy gotowe pączki na podsypany mąką blat tak, żeby sklejana część była od spodu. Pozostawiamy paczki do wyrośnięcia na 30 minut.

  6. Rozgrzewamy smalec. Smażymy pączki z dwóch stron, aż będą rumiane. Posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń