Do góry

Desery Przepis na:

Pączki pieczone

Pączki pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Pączki pieczone"

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 i 1 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczki soli
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżki cukru
  • 1 szklanki śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 łyżeczki żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj  1 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj, by nie było grudek. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

  2. Do pozostałej przesianej mąki dodaj cukier, sól, pozostałe mleko, jajka, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na ok. 90 minut, by podwoiło swą objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na grubość 10-13 mm. Małą szklanką wytnij kółka, mniejszą foremką w środku każdego wytnij dziurki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Piecz 8-10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

  4. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do rondelka wlej śmietankę, podgrzej. Następnie dodaj cukier oraz połamaną czekoladę, mieszaj tak długo, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, wymieszaj. Wystudzone pączki udekoruj polewą.

  5. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 210 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń