Do góry

Desery Przepis na:

Pączki pieczone jak babeczki

Pączki pieczone jak babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 6034

Dodano:

Odsłon: 2009

Pyszne ,delikatne i mięciutkie do tego nie takie tłuste jak tradycyjne wiec trochę mniejsze wyrzuty sumienia-Hihi :) Ale na pewnowarto wypróbować ten pomysł.Nadzienie może być dowolne,co lubicie-marmolada,dżem,nutella,ugotowany budyń. Spróbujcie koniecznie!!

Składniki

  • NA CIASTO:
  • 400g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 50g cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 150g masła,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • DODATKOWO:
  • 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków,
  • Nadzienie np. marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, nutella, czekolada, ugotowany budyń,
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęsty roztwór (o gęstości śmietany). Przygotowany roztwór odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż podrośnie (pod przykryciem).
    Mąkę mieszamy z solą. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn.
    Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
    Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części (po około 52g każda). Każdą z części rozpłaszczamy – otrzymamy okrągły placek. Na środku placka umieszczamy porcję nadzienia. Placka dokładnie zlepiamy, formujemy kulkę i układamy ją na blaszce łączeniem do dołu. Najlepiej pączki układać w papilotkach(lub jak u mnie silikonowych foremkach do babeczek) ale nie jest to konieczne. Gotowe pączki odstawiamy na około 30 minut do napuszenia (pod ściereczką).

  2. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pączki pieczemy około 13-15 minut.

    Po upieczeniu pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową-lukier przygotujemy mieszając 1,5 łyżki mleka z 10 łyżkami cukru pudru.
    Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 13 stycznia Super przepis!W dodatku jeśli mniejsze wyrzuty sumienia...biorę te cudeńka w ciemno:)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 13 stycznia Podoba mi się Twój pomysł. W najbliższym czasie skorzystam z tego przepisu. Serdecznie pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 stycznia już ciasto zarobiłam,jestem bardzo ciekawa jak wyjdą:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń