Do góry

Desery Przepis na:

Pączki ptysiowe.

Pączki ptysiowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7791

Dodano:

Odsłon: 27258

Takich pączków myślę że nikomu nie muszę przedstawiać, zwane są pączkami hiszpańskimi, gniazdkami. Fajne na tłusty czwartek.

Składniki

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • lukier
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondelku zagotować mleko z margaryną, cały czas mieszając.
    Wsypać przesianą mąkę, ucierać drewnianą łyżką, aby nie utworzyły się grudki.Gdy ciasto ma szklisty wygląd odstawiamy by wystygło. Dodajemy do przestudzonego ciasta, jajka i proszek do pieczenia, ucieramy na gładką masę.
    Papier do pieczenia tniemy na kawałki 10x10 cm, na każdym wyciskamy szprycą cukierniczą krążki o średnicy 6 cm, masę położyłam dwukrotnie, by pączki były większe.

  2. Pączki wraz z papierem wkładamy do gorącego tłuszczu, papier usuwamy. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy na bibule.

  3. Lukier, ja wymieszałam sok z połowy cytryny ze szklanką cukru pudru.
    Gotowe pączki zanurzamy w lukrze tą ładniejszą stroną i podajemy.


    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 27 lutego 2014 FANTASTYCZNE !!!zrobilam dzis z poltorej porcji,jutro chyba dorobie, niebo w gabce,absolutnie polecam, robi sie bbb. szybko,dzieki za przepis,pozdrawiam i zycze milego tlustego.. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 25 lutego 2014 Wyglądają wspaniale i zapewne tak smakują. Skubnęłabym jednego. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 22 lutego 2014 Jak z przyslowiowego obrazka!!!, absolutnie sa ... Juz moje! Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 21 lutego 2014 piękne Ci wyszły :-)jutro miałam w planach również się za nie zabrać :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń