Do góry

Desery Przepis na:

Pączki serowe, czyli oponki

Pączki serowe, czyli oponki

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3324

Dodano:

Odsłon: 57974

Czas zacząć karnawał, a że do zabawy potrzebna jest energia, to trzeba przekąsić coś kalorycznego, więc może oponkę??? Jest to sprawdzony maminy przepis . Z podanej porcji wychodzi ok.50 sztuk

Składniki

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub planta)
  • mały kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka,sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na każdym wykroić małą dziurkę za pomocą zakrętki.

  2. Do zimnego oleju dodać spirytus i dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń