Do góry

Przekąski Przepis na:

Pączki smażone

Pączki smażone

Autor: KasiaAsia

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 254

Dodano: 07.02.2013

Odsłon: 2303

Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko:)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, odstawić. Zaczną się rozpuszczać.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy żółtkowej.

  3. Mleko podgrzać (powinno być dosyć ciepłe). Część mleka dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić.

  4. Wyrabiać ciasto, dodając resztę mleka, spirytus i otartą skórkę z cytryny. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozpłaszczyć dłonią, nakładać konfiturę, przykryć drugim krążkiem, ścisnąć / zlepić brzegi. Ukształtowane pączki odłożyć do ponownego wyrośnięcia, przykryte czystą ścierką.

  6. Piec na rozgrzanym smalcu, ale na najmniejszym palniku i najmniejszym płomieniu. Pączki powinny się powoli rumienić aby były w środku dobrze usmażone. Jak będą się za szybko rumienić, tzn że tłuszcz jest za gorący. Wówczas można dołożyć trochę zimnego smalcu lub plasterki ziemniaków dodawać co jakiś czas, a te wysmażone wyciągać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 07 lutego 2013 Mam podobny przepis wychodzą bardzo dobre 5:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KasiaAsia 07 lutego 2013 początkowo wgrałam złe zdjęcie do tego przepisu. Już zmieniłam, natomiast na stronie głównej nadal pojawia się błędne zdjęcie, nie wiem czemu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń