Do góry

Desery Przepis na:

Pączki Twarogowe.

Pączki Twarogowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2414

Dodano:

Odsłon: 177

Takie na 2 gryzki ;-)

Składniki

  • 250 g twarogu póltłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka wódki(pominęłam)
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder z cynamonem do posypania
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wkładam twaróg,rozgniatam widelcem,przesiewam przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypuje cukier,dodajemy śmietanę,wódkę,wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy,następnie zagniatamy ręką.
    W małym rondelku rozgrzewamy oliwę,na małym ogniu smażymy pączusie,małą łyżeczkę maczamy w oleju i nabieramy ciasto,formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego,pamiętajmy,żeby nie wrzucać na raz zbyt dużej ilości kulek do oleju,bo pączusie nie będą się same przekręcać,smażymy na jasno-brązowy kolor z obu stron.
    Pączki po wyjęciu z oleju najlepiej wyłożyć na ręcznik papierowy a następnie na talerz i ciepłe jeszcze oprószyć cukrem pudrem z cynamonem,lub polukrować jeśli lubicie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń