Do góry

Przekąski Przepis na:

Pączki z burakiem ( bez cukru )

Pączki z burakiem ( bez cukru )

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 7041

Dodano:

Odsłon: 886

Dzisiaj u mnie mini pączusie z buraków i odrobiną orzecha włoskiego. Cukru użyłam tylko do rozpuszczenia drożdży, wystarczyła słodkość buraka.

Składniki

  • starty ugotowany burak 130 g
  • 1 żółtko
  • mąka pszenna 200 g
  • drożdże 16 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • sok z buraka 1-3 łyżki ( opcjonalnie )
  • olej do smażenia
  • 3 orzechy włoskie
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże utrzeć z połową łyżeczki cukru, płynne przelać do mąki.
    Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki ( razem z sokiem ), rozgniecione orzechy, wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka.
    Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.

  2. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok.1 cm.
    Ciasto podsypujemy mąką.
    Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy.
    Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 08 lutego Jakie pomyslowe, nigdy o takich nie slyszalam :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego No masz, co ci ciekawostka :D
Dawno, dawno temu nawet już nie pamiętam kiedy, jadłem takie, ale jak smakują, to już nie pamiętam ;)
Wyglądają super, więc i zapewne smak jest świetny :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń