Desery Przepis na:
Pączki z czekoladą

Składniki
- mąka, 1kg
- mleko, 2 szklanki
- cukier, 4 łyżki
- drożdze, 10dkg
- masło, 20dkg
- żółtka, 8 szt.
- czekolada
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Z drożdzy , 1 lyżki cukru, 2 łyżek mąki, 3łyżek mleka przygotowac rozczyn. Masło roztopic.Mleko podgrzac, żółtka utrzec z cukrem. Mleko wlewac ciągle mieszając do utartych żółtek Do mąki dodac wyrośnięty rozczyn, zaparzone żółtka, stopione masło, łyżkę wódki .Dlugo i dokladnie wyrabiac ciasto. Pozostawic do wyrośnięcia. Z ciasta formowac placuszki , włożyc kostkę czekolady i zlepic. Ulożyc i pozostawic na parę minut. Smażyc z obu stron w gorącym tłuszczu. Wyłożyc na papierowy ręcznik , nastepnie posypac cukrem pudrem lub polukrowac.
Komentarze do przepisu (0)