Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z dziurką

Pączki z dziurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 3993

Dodano:

Odsłon: 8815

Po co kupować, skoro można je zrobić w domu? :)

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Ocet 1 łyżka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Jajka 2 szt.
  • Maślanka 120 ml
  • Margaryna 50 gram
  • Olej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Do drugiej miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka, rozpuszczoną margarynę oraz ocet. Wszystko dobrze mieszamy i przelewamy to do miski z suchymi składnikami. Całość łączymy ze sobą, aby powstało jednolite ciasto. Odstawiamy je na 30-40 minut do lodówki.

  3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy z niego szklanką kółka, a kieliszkami wycinamy w tych kółkach środki. Do garnka wlewamy sporą ilość oleju (aby pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna) i bardzo dobrze go rozgrzewamy. Wkładamy do gorącego oleju pączki i smażymy z każdej strony na rumiano. Po wyjęciu pączków z garnka kładziemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń