Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z jabłkiem

Pączki z jabłkiem

Autor: shira211

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 74

Dodano: 25.02.2011

Odsłon: 21408

Pyszne!

Składniki

  • 200ml mleka
  • 500g maki + trochę do podsypania
  • 1 paczka drożdży suszonych (lub 25g świeżych)
  • 60g masła + 2 lyzki
  • 6 łyżek cukru + trochę do obtoczenia
  • 3 jajka
  • olejek z prawdziwej wanilii (lub środek z laski wanilii)
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewać z masłem, wanilia i 4 łyżkami cukru aż masło się roztopi, przestudzić. Make wymieszać z szczypta soli i suchymi drożdżami . Jajka ubić lekko z 2 łyżkami cukru. Do maki wlać jajka i mleko z masłem. Ciasto wyrobić. Jeśli się za bardzo klei to podsypać maka. Odłożyć na 45-60 minut aż podrośnie. Jabłka opłukać, obrać i pokroić w kostkę (5mm). Na posypanym maka blacie rozwalkowac ciasto na grubość ok 0,5-1cm. Na cieście rozłożyć pokrojone jabłko i docisnąć rekami do ciasta. Zwinąć w rulon i pokroić na 2cm krążki. Olej rozgrzać na ok 175° i smażyć paczki z 2 stron na złoto. Odłożyć na papier żeby odciekły z oleju. Na koniec rozpuścić 2 lyzki masła. Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować pączki i obtoczyć w cukrze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 17 lutego 2012 Coś nowego i zdecydowanie coś innego jak na " tłusty czwartek ". Więc dlaczego nie ? Przepis powędrował do wypróbowania . Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 15 marca 2011 Trochę racuchowate, ale dobre. Zrobiłam wg przepisu, ale nastepnym razem dodam więcej jabłek, bo moi synowie stwierdzili, że mało.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alisja 06 marca 2011 Pyszne były, tylko bardziej jak takie śliczne roladki.nie wiem czym zawiniłam ze właśnie takie wyszły może tym że nie zaczekałam po pokrojeniu żeby trochę podrosły?ale tez były bardzo dobre.Przepis bardzo fajny i jakoś tak szybko mi to poszło a nie jak czasami pół dnia.Tak sobie myślę że może wypróbowac np. z jagodami,tylko nie wiem czy nie za bardzo puszczą sok?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 03 marca 2011 o nie! ja nie przepuszczę takiej okazji... siadam i zajadam...:) choć i dla oka to niesamowita uczta:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shira211 01 marca 2011 Ja dodaje taki dr. Oetkera nazywa się Finesse Bourbon-Vanille i jest tego 5g jeśli nie jesteś pewna to wrzuć porostu środek z 1 laski wanilii:)) pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alisja 01 marca 2011 Jak dużo tego olejku dodac? boje się że przesadzę:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 lutego 2011 Wczoraj zrobiłam na próbę przed Tłustym Czwartkiem i wyrosły mi przepiękne , duże pączki. Wspaniałe i z czystym sumieniem polecam każdemu. Dodam, że mąki faktycznie trzeba użyć więcej /ok.60-70dkg./, a jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą pianę. Na koniec posypałam cukrem pudrem. Pycha!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 25 lutego 2011 Chyba wypróbuję, bo takich nie jadłam, a wyglądają apetycznie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 25 lutego 2011 O dla mnie to też nowość - ale jak najbardziej na +. Uwielbiam jabłka pod każdą postacią a w połączeniu z pączkami...... poezja :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń