Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączusie już gotowe u mnie
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 744
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1865
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 744
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1865
Składniki
Do miseczki wlać trochę ciepłego mleka,pokruszyć drożdże dodać 1łyżeczkę cukru i 1łyżeczkę mąki,zostawić do wyrośnięcia. W rondelku podgrzać 500 ml mleka z margaryną.Odstawić do przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Przestudzone mleko wlać do mąki,dodać drożdże żółtka szczyptę soli i spirytus.Ciasto wyrobić ręcznie lub przy użyciu malaksera.Odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice rozwałkować i przy pomocy szklanki wycinać krążki.Odstawiamy na kilka minut pączki znów do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej. Gdy paczki podrosną delikatnie je rozpłaszczamy dajemy po troszku konfitury różanej,zlepiemy brzegi i formujemy pączka.Odstawiamy znów na kilka minut aby urosły.
Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron
Lukier cytrynowo waniliowy :wlewamy sok z cytryny do miseczki dosypujemy stopniowo cukier puder tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany dodajemy cukier waniliowy i wszystko razem łączymy. Przy pomocy pędzla smarujemy górna część pączka lukrem,można posypać starta skórka z cytryny. Ja również kilka obtoczyłam w cukrze pudrze. Smacznego