Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym

Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym

Autor: jolao

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 198

Dodano: 20.01.2018

Odsłon: 220

Przepyszne domowe pączki, które swój urok zawdzięczają jasnemu pierścieniowi.

Składniki

  • Pączki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu (można zastąpić wódką lub octem)
  • smalec do głębokiego smażenia
  • Nadzienie:
  • marmolada (ilość wedle uznania)
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok żurawinowy
  • Dodatkowo:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy sobie składniki (wszystkie oprócz mleka powinny mieć temperaturę pokojową).

    Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

    Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut (im bardziej są wyrośnięte, tym ładniejszy pierścień utworzy się wokół pączka).

    Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości soku żurawinowego, wierzch posypujemy skórką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 21 stycznia Pycha i fajny ten lukier żurawinowy:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń