Desery Przepis na:
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami


Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 335
Dodano: 08.01.2018
Odsłon: 2792
Składniki
- ciasto:
- ok. 450 mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
- 200 g mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki spirytusu,
- masa toffi:
- 200 g cukru białego kryształ,
- 4 łyżki wody,
- ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%.
- ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia,
- migdały.
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ciasto:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C).
W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.
Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. -
Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać), odpowiednią temp.
Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.
Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
-
Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę.
Masa toffi:
Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
Rada: jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki.
Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 08 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Ożeż, ale pyszne pączki, aż chciałoby się zjeść fotę xDZ takimi dodatkami, to prawdziwe NIEBO, super :) Odpowiedzi: 2 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz