Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami

Przepis dnia 2018-01-11
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 288

Dodano:

Odsłon: 2761

Proponuję Wam pączki ????, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam i do którego masła ???? nie dodałam. Pączki dzięki temu zostały „odchudzone” ????, ale masą toffi dosłodzone ????????????. Migdały zanim drobno pokroiłam, wcześniej uprażyłam, na masę dodałam i za jedzenie się zabrałam ????.

Składniki

  • ciasto:
  • ok. 450 mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
  • 200 g mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • masa toffi:
  • 200 g cukru białego kryształ,
  • 4 łyżki wody,
  • ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%.
  • ponadto:
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • migdały.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C).
    W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
    Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.
    Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
    Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
    Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

  2. Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać), odpowiednią temp.
    Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.

    Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

  3. Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę.

    Masa toffi:
    Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.

    Rada: jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Ożeż, ale pyszne pączki, aż chciałoby się zjeść fotę xD
Z takimi dodatkami, to prawdziwe NIEBO, super :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń