Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z "Lodówki".

Pączki z Lodówki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 440 Ocena: 7670

Dodano:

Odsłon: 7740

Tani i łatwy przepis na pączki,ciasto wyrasta w lodówce,same w sobie pączki są smaczne i pulchne.

Składniki

  • 15 szt.
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szkl.zimnego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • olej do smażenia
  • Lukier:
  • 1 szkl.cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • parę kropli ulubionego aromatu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i przestudzić,jajka roztrzepać z cukrami,mąkę przesiać do miski,w kruszyć do mąki drożdże,wlać roztrzepane jajka,letnie masło i mleko. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem,ciasto ma być elastyczne i odchodzić od misy miksera,od ręki.
    Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą,ściereczką i wstawić na ok.1 godz.do lodówki.
    Ciasto ma podwoić swoją objętość.

  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką,krótko wyrabiamy i urywamy małe kawałki ciasta,które rozpłaszczamy na dłoni,kładziemy na środek łyżeczkę marmolady i sklejamy,kulając w dłoniach okrągłą kulkę,układamy na ściereczce wysypanej mąką,delikatnie spłaszczamy,następnie nagrzewamy tłuszcz do smażenia i smażymy pączki na wolnym ogniu z obu stron na złoto.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Gotowe pączki lukrujemy,cukier puder przesiewamy przez sitko,wlewamy mleko i aromat,dokładnie mieszamy i smarujemy pączki.


  3. Uwagi !!!

    Po uformowaniu pączki można od razu smażyć,nie muszą wyrastać,chociaż ja pozostawiłam na 10 min.do napuszenia.
    Do oleju dałam łyżkę octu,żeby pączki nie piły tyle tłuszczu.
    Pączki można nadziać również po upieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń