Do góry

Desery Przepis na:

Pączusie lukrowane

Pączusie lukrowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 112

super paczusie.. mini i w lukrze...

Składniki

  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1 kg
  • masło - 15 dag
  • żółtka - 4 szt
  • drożdże - 5 dag
  • cukier - 3/4 szklanki
  • olej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do kubka wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia.
    Do miski wsypujemy resztę mąki, robimy dołek i jak zacznie zaczyn w kubku rosnąć wlewamy do dołka w misce i delikatnie dokładamy mąkę z brzegów miski, tak by z zaczynu powstała gęsta śmietana, odstawiamy na parę minut, po ok 5 minutach delikatnie wyrobić z większa ilością mąki, przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
    Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z boku na stolnicy, oprószyć delikatnie mąką i pozostawić na jakieś 15 minut by jeszcze troszkę sie zaokrągliły.
    Pączusie wkładamy delikatnie do rozgrzanego głębokiego oleju, smażymy z obu stron .
    lukrujemy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń