Do góry

Dania główne Przepis na:

Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów

Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów

Autor:

Przepisów i artykułów: 1853 Ocena: 42647

Dodano:

Odsłon: 5086

Danie z pewnością zadowoli wytrawnych mięsożerców gustujących w konkretnych smakach. Ostrość sosu połączyliśmy z lekkim makaronem i treściwymi pulpecikami, w których przemyciliśmy trochę warzyw.

Składniki

  • 300 g makaronu pagliaccetti
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml sosu madziarów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
    Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.
    Bulion mieszamy z sosem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i wrzucamy uprzednio przygotowane pulpety. Gotujemy do miękkości mięsa.
    Mąkę ziemniaczaną mieszamy rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wrzucamy makaron, chwilę podgotowujemy, wrzucamy posiekaną natkę, ponownie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń