Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pajęczy sernik na zimno"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 100
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 570
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 100
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 570
Składniki
Rozkrusz wałkiem ciastka i ugnieć je z roztopionym masłem. Masę dociśnij na dnie tortownicy tak, aby powstała wyższa krawędź. Wstaw formę w chłodne miejsce do stężenia minimum na godzinę.
W dużej misie ubij kwaśną śmietanę z serem ricotta, cukrem zwykłym oraz wanilinowym. Żelatynowy usztywniacz przygotuj według instrukcji i połącz go z kremem śmietano- wym. Wylej to wszystko do tortownicy na spód z ciastek i wstaw do lodówki.
Polewę cukrową zafarbuj na czarno barwnikiem spożywczym. Następnie za pomocą szprycy z cienką końcówką namaluj na serniku cienką siatkę z pajęczyny.
Kawałek jasnego marcepanu odłóż, następnie resztę marcepanu zafarbuj na czarno barwnikiem spożywczym. Z ciemnej masy wymodeluj odwłok pająka. Jego wierzch obtocz w cukrze krysztale. Wykrój nogi z batonika lukrecjowego i wciśnij je do pająka.
Na koniec zrób oczy z pozostałego jasnego marcepanu oraz ciemnej polewy cukrowej. Połóż pająka na pajęczynie na torcie i wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 50 min.
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 335 kcal.Źródło: Na żywo