Do góry

Desery Przepis na:

Pakieciki z jabłkami i cynamonową glazurą

Przepis dnia 2012-06-11
Pakieciki z jabłkami i cynamonową glazurą

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2788

Dodano: 30.05.2012

Odsłon: 7337

Słodkie, kruche do wypróbowania z dowolnymi owocami.

Składniki

  • Składniki na ciasto: mąka, 2 szklanki
  • cukier, 2 łyżki
  • sól, 1 łyżeczka
  • zimne masło, 225 g
  • jajko, 1
  • mleko, 2 łyżki
  • roztrzepane jajko do posmarowania, 1
  • SKLADNIKI NA NADZIENIE: Jabłka, 3-4 średnie
  • sok z połowki cytryny
  • masło, 14 g
  • Sypki cukier, 1,5 łyżki
  • mąka, 1,5 łyżki
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: cukier puder, 1 szklanka
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: Mleko, 1 1/2 łyżki
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: Cynamon, 1/2 łyżeczki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na drobne kawałki zimne masło, jajko oraz mleko. Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w malutką kostkę, zalewamy sokiem z cytryny. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone jabłka oraz cukier. Dusimy ok. 5-10 min. na lekkim ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Zimne ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na macie silikonowej lub papierze do pieczenia posypanym dosyć obficie mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm, następnie wycinamy prostokąt o wym.10 x 17 cm. Na jednym z końców nakładamy nadzienie z jabłek i przykrywamy drugim końcem ciasta. Dociskamy wszystkie boki widelcem, zanurzanym w mące. Wierzch ciasta przekłuwamy w paru miejscach widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25-30 min. do lekko złotego koloru. Składniki na polewę łączymy w garnuszku i podgrzewamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Polewamy ostudzone ciastka i obsypujemy lekko cukrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 25 czerwca 2012 Re EwelinaC_ Tak, są niesamowicie smaczne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 01 czerwca 2012 Pyszne, już w ulubionych.Polewa bardzo ciekawa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 31 maja 2012 Tak, ponieważ cukier podgrzewamy w rondelku i wtedy się topi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 31 maja 2012 Pych , pycha, choć dla mnie robienie wszelkich "małych form" jest zbyt pracochłonne, ale uwielbiam je jeść. Zaintrygowała mnie cynamonowa glazura, wykorzystam ją do typowej szarlotki. Półtorej łyżki mleka jest wystarczające by rozpuścić szklankę cukru ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń