Do góry

Desery Przepis na:

Palce wiedźmy

Palce wiedźmy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 12158

Świetne na Halloween

Składniki

  • miękkiego masła, 250 g
  • cukru pudru, szklanka
  • jajko, 1
  • łyżeczka aromatu migdałowego, 1
  • cukier wanilinowy, 20g
  • mąki pszennej, 400g (dosypywać do momentu w którym ciasto nie bedzie &q
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 1
  • yżeczka soli, 1
  • migdały
  • dżem truskawkowy / lukier/ lub inny czerwony specyfik udający krew
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Połączyć w misce masło, cukier, jajko, migdały i aromat waniliowy. Miksując stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Zostawić w lodówce na pól godziny.

  2. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

  3. Rolować ciasto do uzyskania ciastka w kształcie palca. Przycisnąć jeden migdał w jednym końcu każdego "palca", aby powstał długi paznokieć. Ugnieść na około ciastka w pobliżu wierzchołka i ponownie w pobliżu centrum, aby powstało wrażenie stawów "palca". Można również ponacinać ciasto ostrym nożem w tych samych punktach, aby uzyskać bardziej realistyczny wygląd palca. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia.

  4. Piec około 20 min.

  5. Usunąć migdały z końca każdego ciastka; wycisnąć niewielką ilość dżemu / sosu lukru i nałożyć cienką warstwę w odciśnięte miejsce. Ponownie wcisnąć migdały tak aby czerwony lukier wyciekał spod "paznokci".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kufelek 02 listopada 2011 Mnie zlinczowali z rok temu tu na smakerze za ten przepis. widzę , ze tolerancyjnych przybywa albo polaczkowa żółć tak ich nie zalewa . Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kathleen 02 listopada 2011 Pod podobnym przepisem tu na Smakerze czytałam, że można też takimi paluchami częstować teściową przy kawce :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 listopada 2011 Ciastka wyglądają naprawdę realistycznie i makabrycznie, jestem pod wrażeniem. Efekt po prostu piorunujący !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń