Do góry

Desery Przepis na:

Palce Wiedźmy - krok po kroku

Przepis dnia 2014-10-27
Palce Wiedźmy - krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3074

Dodano:

Odsłon: 8139

Halloweenowe pierniczki migdałowe. Wyglądają bardzo efektownie, a są przy tym łatwe do zrobienia. Zachęcam, nie tylko dla dzieci...

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie aromatu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu - kilka kropel)
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli (dałam 1/2)
  • 3/4 szklanki obranych migdałów (mi wystarczyło opakowanie 100 g i jeszcze trochę zostało)
  • 1 łyżeczka kakao
  • barwnik spożywczy (u mnie zielony, może być też niebieski lub fioletowy - opcjonalnie)
  • kilka łyżeczek gęstego dżemu lub marmolady czerwonej (+ opcjonalnie czerwony barwnik)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z masła, cukru, jajka, mąki, proszku, soli i ekstraktów zagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać tak jak ja - kolorowe palce dodajemy też odrobinę barwnika (u mnie w proszku, taki też polecam). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 0,5 - 1 godzinę.

  2. W międzyczasie przygotowujemy sobie migdały (lub kupujemy już obrane - droższe). Przekładamy je do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Tak namoczone migdały po 15 minutach będzie można z łatwością obrać. Można je też wzdłuż naturalnego pęknięcia rozdzielić na pół (tak jak ja) lub używać w całości.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (ważne - nie wkładamy ciastek do niego póki całkowicie się nie nagrzeje, bo inaczej się rozpłyną!). Z ciasta formujemy wałek, nieco cieńszy niż normalny palec, bo ciasta w czasie pieczenia i tak urosną.

  4. palcewiedzmy3.jpg

    Odcinamy z wałka kawałki nie dłuższe niż palec. W miejsce zaokrąglonego końca wkładamy obranego migdała lub jego połówkę, lekko dociskamy.

  5. Palce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy palce płytko w miejscach zgięć palców. W przypadku tych zwykłych (bez barwnika) oprószyłam je nieco kakaem - mój, naturalny i żywy palec włożyłam do miseczki z ciemnym proszkiem po czym musnęłam moje paluchy z ciasta.

  6. Paluchy pieczemy około 10 minut (dobrze jest je obserwować). Radzę piec blaszki pojedynczo a przed włożeniem kolejnej poczekać aż piekarnik znowu osiągnie temperaturę 200 stopni - przy otwieraniu drzwiczek traci on temperaturę. Studzimy

  7. Aby palcom dodać realizmu maczamy je w dżemie, ja aby uzyskać ciekawszy kolor dodałam jeszcze odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 października 2014 piekę takie z wnukami każdego roku, zawsze mamy ubaw co nie miara, a obdarowanym szczęka opada,miłej zabawy :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń