Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałeczki z kurczaka w miodowym sosie

Pałeczki z kurczaka w miodowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 12332

Dodano:

Odsłon: 643

Delikatne mięsko kurczaka oblane pysznym miodowym sosem.

Składniki

  • 6 pałeczek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 duże łyżki miodu
  • oliwa do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte i obsuszone porcje mięsa nacieramy wymieszanymi z mąką przyprawami (papryka, sól, pieprz), a następnie odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, gdy się zrumienią wyciągamy je z patelni. A na tłuszcz kładziemy opruszone mąką z przyprawami mięso i smażymy rumieniąc z obu stron.

  3. I z drugiej strony

  4. Obsmażone mięso przekładamy do rondla i zalewamy go mlekiem wymieszanym z miodem.

  5. Naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy kurczaka przez około 20-30 minut, na wolnym ogniu. Sos jaki nam się wytworzy podczas gotowania powinien być lekko pikantny, z lekką nuta słodyczy. Ugotowane pałeczki układamy na talerzu, polewamy sosem i podajemy najlepiej z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń