Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce

Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce

Autor: dagita

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 3822

Dodano: 13.01.2014

Odsłon: 5216

Przepis znalazłam gdzieś w internecie pod nazwą "ayam goreng". Bardzo chrupiąca i pikantna panierka. Polecam!

Składniki

  • 12 pałek lub skrzydełek kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (nie dawałam)
  • łyżeczka mielonego chilli
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka i skrzydełka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę z piekarnika lekko przetrzeć olejem. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, kmin, pieprz, sól, kolendrę (ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć na blaszce i skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności od tego jak duże są kawałki mięsa) aż będą złote i chrupiące. W połowie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń