Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałki kurczaka z piekarnika

Pałki kurczaka z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 15092

Dodano:

Odsłon: 391

Kuchnia amerykańska. Zamiast pałek można użyć udek, ser w oryginalnym przepisie to parmezan. Kolendrę można zastąpić dowolną zieleniną.

Składniki

  • 6 sz pałek kurczaka
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • szklanka tartej bułki
  • 80 g startego sera dziugas
  • tłuszcz
  • cytryna
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pałki umyłem, osuszyłem. Na talerzu wymieszałem mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyłem kawałki mięsa, skropiłem je lekko wodą i jeszcze raz obtoczyłem.

    W osobnych naczyniach roztrzepałem jajko z łyżką wody i posiekaną kolendrą oraz wymieszałem bułkę tartą z startym serem. Zamoczyłem w jajku wszystkie porcje kurczaka, a następnie panierowałem je w bułce z serem.

    Pałki ułożyłem na natłuszczonej blasze. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piekłem do czasu, aż pałki się zrumieniły, a z mięsa po nakłuciu wypłynął przejrzysty sos. Można podać z cząstkami cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń