Do góry

Dania główne Przepis na:

Paluchy drobiowo-serowe

Paluchy drobiowo-serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 645

Dodano:

Odsłon: 1559

Doskonałe na obiad, świetne na imprezę - paluchy z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem serów - tartej mozzarelli oraz charakternego sera z niebieską pleśnią.

Składniki

  • 600-800 g mielonego mięsa drobiowego
  • 125 g sera z niebieską pleśnią (np Lazur błękitny lub gorgonzola)
  • 200 g mozzarelli w zalewie
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • bułka tarta
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego rozkruszony ser z niebieską pleśnią oraz mozzarellę uprzednio osączoną z zalewy i startą na dużych oczkach tarki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko, dodajemy posiekany drobno koperek oraz taką ilość bułki tartej, by związała masę (u mnie zwykle wystarcza 1-2 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy z mielonego mięsa owalne kotleciki. Panierujemy je w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń