Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluchy Łakomczuchy

Paluchy Łakomczuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 926 Ocena: 23661

Dodano:

Odsłon: 3006

Propozycja na puszyste paluchy drożdżowe z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Paluchy to świetna podstawa śniadaniowej kanapki, zabieranej do pracy przez duże łakomczuchy oraz do szkoły przez te mniejsze łakomczuszki ;)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • POSYPKA:
  • 1 białko
  • ziarna słonecznika
  • ziarna siemienia lnianego
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzamy w szklance ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i szczypty cukru. Odstawiamy je na chwilę do wyrośnięcia zaczynu.

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtko jaja, łyżkę oleju rzepakowego, sól morską oraz cukier i wyrabiamy ciasto.

    Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  2. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy paluchy, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy ziarnami. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut.

    Blaszkę z paluchami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 18 - 20 minut.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń