Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na puszyste paluchy drożdżowe z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Paluchy to świetna podstawa śniadaniowej kanapki, zabieranej do pracy przez duże łakomczuchy oraz do szkoły przez te mniejsze łakomczuszki ;)
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 458
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 83
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 159
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 458
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 83
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 159
Składniki
Drożdże rozprowadzamy w szklance ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i szczypty cukru. Odstawiamy je na chwilę do wyrośnięcia zaczynu. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtko jaja, łyżkę oleju rzepakowego, sól morską oraz cukier i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy paluchy, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy ziarnami. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut. Blaszkę z paluchami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 18 - 20 minut. Życzę smacznego! :)