Do góry

Dodatki Przepis na:

Paluchy pszenno żytnie.

Paluchy pszenno żytnie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1007 Ocena: 9848

Dodano:

Odsłon: 184

Bardzo smaczne paluchy pszenno żytnie, idealne do pieczonych kiełbasek na grillu. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna 350 g - (typ 650)
  • mąka żytnia 350 g - (typ 720)
  • sól 1 łyżeczka
  • mleko 400 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej rzepakowy 7 łyżek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Ciasto po godzinnym wyrastaniu.

  5. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy. Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 11 dag każdy, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  6. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każdy paluch po upieczeniu straci na wadze około 10%.

  7. Po 30 minutach wyrastania, każdy paluch nacinamy żyletką ukośne linie w 2-3 miejscach, ponownie przykrywamy i niech dorastają pozostałe 30 minut.

  8. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z paluchami na środkową półkę, wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się paluchów.

  9. Upieczone paluchy studzimy na kratce.

  10. Ostudzone paluchy.

  11. Przekrojony paluch.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń