Do góry

Desery Przepis na:

paluchy wiedźmy..

paluchy wiedźmy..

Autor:

Przepisów i artykułów: 514 Ocena: 17723

Dodano:

Odsłon: 1494

nie obchodzę Halloween. Ale takie paluchy musiałam zrobić. Wygląd świetny, a i smak dobry. Pod niektóre „paznokcie” dałam kapkę dżemu śliwkowego…

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru (dałam zwykły akurat nie miałam pudru)
  • 3/4 szklanki blanszowanych migdałów
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmiksować masło z cukrem, dodać jajko, olejki, potem mąkę z proszkiem i sól, wyrobić ciasto. Kulę ciasta włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce min. 30 minut.

  2. Wyjąć ciasto (najlepiej 1/4, a resztę trzymać w lodówce żeby nie zmiękła) brać 1 łyżkę ciasta i formować paluszek, wciskając na koniec migdał w miejsce paznokcia. Paluszki formujemy mniejsze bo podczas pieczenia rosną.

  3. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 200st. około 10-12 minut. Ja nastawiłam na 220st. Ważne żeby piekarnik był gorący bo w mniejszej temp paluchy mogą rozpłynąć się…no to smacznego…: )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń