Do góry

Desery Przepis na:

paluchy wiedźmy (opcja bez glutenu)

paluchy wiedźmy (opcja bez glutenu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2040

Dodano:

Odsłon: 673

Hallloween, czary mary, psikusy i słodycze - mam dla Was dzieciaki taki słodki psikus haha hahaha - 20 chrupiących paluchów

Składniki

  • mąka kukurydziana albo jaglana - 2 czubate łyżki (ok. 100g)
  • mąka ryżowa - 2 łyżki j.w.
  • mąka z tapioki lub mąką ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka migdałowa - 2 łyżki j,w, lub paczka płatków migdałowych
  • żółtko jaja kurzego - 1 szt
  • olej kokosowy rafinowany lub masło - 1 płaska łyżka (1/4 kostki)
  • ksylitol - 1 łyżka lub cukier trzcinowy 1 łyzka
  • trzcinowy cukier waniliowy domowym sposobem - 1 płaska łyżeczka (lub inny waniliowy)
  • migdały - 10 szt.
  • konfitura/mus z zurawiny - 1 łyżeczka (lub jakikolwiek inny czerwony dżem)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie rodzaje mąk dokładnie mieszam z cukrem.
    Można użyć dowolną mąkę, jednak dodatek ryżowej nadaje kruchości, a w połączeniu z mączką migdałową. daje specyficzną strukturę o wyglądzie brudnych paluchów starej wiedźmy :)
    Jeśli akurat nie mam mączki migdałowej (gotowej lub domowej), mielę bardzo drobno płatki migdałowe.



  2. Dodaję żółtko i tłuszcz - zagniatam kruche ciasto.
    Dzielę na 20 mniej więcej równych części. Z każdej robię wałeczek wielkości ludzkiego palca (po upieczeniu będą nieco większe:)
    Z jednej strony robię pazury z połówek migdałów, jedne obrane, inne nie.
    Dodaję imitację krwi z konfitury żurawinowej.
    Nacinam nożem płytko w 2 miejscach wałeczka imitując zgięcia paluchów.

  3. Piekę 10 - 13 minut w 160 stopniach licząc od momentu nagrzania piekarnika. Jeśli są blade, podkręcam temperaturę do 190 stopni i dopiekam 2 minutki:)
    Ha ha ha Halloweenowy psikus taki mam, ciekawe kto się odważy zjeść :)

  4. Aneks:
    MOżna użyć gotowych produktów, a można mieć gotowe pod ręką, np. w taki sposób:

    1, Sposób na pozyskanie taniej mączki migdałowej to produkt uboczny z mleka migdałowego - przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html

    2. domowy cukier waniliowy tutaj: https://smaker.pl/przepis-trzcinowy-cukier-waniliowy-domowym-sposobem,126568,domowapiwniczka.html

    3. Przepis na domową konfiturę z żurawiny jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-sos-zurawinowy-i-konfitura-z-gruszka-zimowe-witaminy-w-godzine,154498,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 października 2017 Hahaha, na Halloween propozycja idealna.
Musimy za parę dni to zrobić xD
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń