Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluchy z kabanosem

Paluchy z kabanosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 563 Ocena: 10062

Dodano:

Odsłon: 4894

Duże paluszki drożdżowe z kabanosem i fasolką szparagową, w sam raz na przekąskę, np. do zimnego piwa, lub mleka.

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • Drożdże 20 g
  • letnia woda 120 ml
  • olej 3 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi 1,5 łyżki
  • czosnek staropolski 1 płaska łyżeczka
  • sól, pieprz
  • kabanosy ostre 55 g
  • mrożona fasolka szparagowa 90 g
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kabanosy przekroić na pół, fasolkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, ostudzić.

    Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.

    Potem zalać letnią wodą, olejem, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić.

    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

    Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na szerokość kabanosów, grubości ok. 1/2 cm.

    W odległości 2- 3 cm od brzegu kłaść kabanosa, naokoło fasolkę, zwinąć ciasto dwa razy i odciąć. Tak postępujemy z resztą ciasta, powinno mam wyjść 10 paluchów.

    Bułeczki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i soli.

    Posypać czarnuszką i piec w 190 C około 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń