Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluszki

Paluszki

Autor: viaderko

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 43

Dodano: 20.02.2016

Odsłon: 10974

Świetnie pasują do czerwonego barszczyku, zup czy jako przekąska do piwa :)

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szkl śmietany 18%
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 jaja
  • żółty ser, kminek, mak, ulubiona mieszanka przypraw...zostawiam pole do popisu ;)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżką cukru.

  2. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, margarynę i smalec - siekamy składniki nożem. Kiedy wystarczająco je rozdrobnimy i połączymy dodajemy jajka i przygotowaną wcześniej śmietanę z drożdżami - wyrabiamy ciasto.

  3. Wałkujemy ciasto do grubości ok 3-4 mm.
    Moja wersja - posypałam rozwałkowane ciasto solą, kminkiem (samo ciasto nie jest zbyt słone) i żółtym serem startym na grubych oczkach.
    Za pomocą wałka "wprasowałam" nieco ser i przyprawy w ciasto.

    Wycinamy nożem paski o szerokości 1-1,5 cm.

    Pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

    Zamiast kminku możemy użyć mak, sezam, ulubioną mieszankę przypraw - co tylko nam przyjdzie do głowy ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń