Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluszki francuskie

Paluszki francuskie

Autor: BM87

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1332

Dodano: 11.04.2014

Odsłon: 11329

Jest to zdecydowanie najszybsza i najbardziej uniwersalna przekąska pod słońcem. Paluszki z ciasta francuskiego z różnymi posypkami mogą być podawane w wielu wersjach: na słono/pikantnie jako dodatek do zup lub na słodko jako podwieczorek. Mogą stanowić także pyszną alternatywę dla zwykłych paluszków z solą/makiem lub sezamem. Wybór dodatków zależy tylko od naszego gustu i smaku.

Składniki

  • płat ciasta francuskiego (wybieram ciasto XXL)
  • ulubione dodatki: w moim przypadku pieprz, sól, zioła prowansalskie, ostra papryka
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy. Posypujemy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i papryką. Delikatnie przeciągamy wałkiem po cieście by ziarniste składniki, dobrze połączyły się z podstawowym ciastem. Kto lubi mak/sezam może ich użyć jako dodatków.

  2. Ostrym nożem kroimy ciasto w cienkie paski, które następnie zwijamy w ruloniki.

  3. Paluchy układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 10-15 min.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń