Do góry

Dania główne Przepis na:

Paluszki z kaszanki

Paluszki z kaszanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 10152

Dodano:

Odsłon: 5692

Doskonały zamiennik schabowego czy mielonego. Świetnie smakuje i tak też wygląda.

Składniki

  • kaszanka 500 g
  • cienkie plasterki surowego boczku 110 g
  • gruszki 500 g
  • zielony ser magnacki 4 plastry ok.100 g
  • cukier 2 płaskie łyżki
  • Panierka : 1 jajko, bułka tarta, mąka
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszka 9 X 22 cm, wyłożona folią przezroczystą z zapasem.
    Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Plasterki boczku kroimy w paseczki, przesmażamy na patelni ( średni ogień) do chrupkości.
    Boczek zdejmujemy z patelni, na tłuszcz kładziemy gruszki, dodajemy cukier i dusimy około 15-20 minut.
    Gruszki studzimy i łączymy z boczkiem.

  2. Kaszankę pozbawioną osłonki miksujemy na dość jednolitą masę, czas miksowania około 3-4 minuty. Można delikatnie doprawić solą i pieprzem.
    Na blacie roboczym rozwijamy folię przezroczystą, rozkładamy masę z kaszanki, przykrywamy drugim kawałkiem foli.
    Kaszankę wałkujemy na prostokąt 23 X 28 cm, po cm na zapas.



  3. Przykładamy foremkę i przez folię tniemy 3 paski 9 X 22 cm.
    Następnie zdejmujemy górną folię a za pomocą dolnej przenosimy kaszankę na spód blaszki, obracając ją do góry dnem.
    Folię zdejmujemy.

  4. Kaszankę przykrywamy plastrami sera.

  5. Potem nakładamy warstwę gruszek z boczkiem, plaster kaszanki, ser, druga warstwa gruszek i na koniec plaster kaszanki.

  6. Wszystko lekko dociskamy, zawijamy folią, przykrywamy drugą blaszką, dociskamy.
    Odstawiamy do lodówki na dwie godziny, lub zamrażalki na pół godziny.

  7. Po schłodzeniu kaszankę wyjmujemy z foremki, odwijamy z foli i kroimy w 2-3 cm plastry.

  8. Plastry obtaczamy w mące, jajku, i na koniec bułce tartej.
    Smażymy kilka minut na głębokim tłuszcz z obu stron.
    Podajemy z ziemniakami, ryżem.
    Doskonale też smakują z chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 13 października 2018 Alez mi sie podoba ten przepis! Pycha!
Mieszkam w Hamburgu, a tu polaczenie gruszki z boczkiem, to prawie chleb codzienny, wiec ten przepis bedzie uwielbiany w mojej rodzinie.
Brzmi bardzo pysznie i wyglada cudownie.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 26 września 2018 Elu, napracowałaś się ale było warto, pycha.:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń