Do góry

Dania główne Przepis na:

Paluszki z serkiem mascarpone

Paluszki z serkiem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6498

Dodano:

Odsłon: 1571

Smaki z dzieciństwa, ale w nowocześniejszej wersji.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 l. ugotowanych i już pogniecionych ziemniaków
  • -1/4 objętości tych ziemniaków-mąki kartoflanej
  • -1 serek mascarpone-250 g. -sól
  • DO POLANIA:
  • -100 g. masła -ok. 2 łyżek bułki tartej -szczypta soli
  • -1 łyżka suszonej cebulki(lepiej świeżej usmażonej)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować z solą, odcedzić i przepuścić przez praskę. Ostudzić do letniego. W misce uklepać te ziemniaki. Wyjąć 1/4 ziemniaków,na górę i tam wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać serek, sól i zagnieść. Formować wałki i kroić paluszki.

  2. Wrzucać na osoloną wodę, przemieszać. Jak wypłyną to gotować od 3-5 min.Przed wyjęciem, polać kubkiem zimnej wody(przestraszyć).

  3. Na maśle usmażyć tartą bułkę.(jak piana opada, to znak że zdejmować patelnię z pieca)
    Na słodko paluszki, polać tym masłem i posypać cukrem. Znowu na słono, to do gorącego jeszcze masła dodać suszonej cebulki i szczyptę soli.Można cebulę świeżą usmażyć i połączyć z przyrumienioną tartą bułką.

  4. Do dania pasuje maślanka albo kefir.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń