Do góry

Dania główne Przepis na:

Pampuchy Parowańce Bułki na parze

Pampuchy Parowańce Bułki na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 13932

Smak mojego dzieciństwa, pampuchy z dżemem i polane słodką śmietanka. Mniami

Składniki

  • 350g mąki pszennej
  • 50 g drożdży (możesz użyć drożdży suszonych)
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/3 szkl wody
  • 30 g stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dżem porzeczkowy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (10-20 minut).

    Następnie dodać rozczyn do pozostałych składników i zagnieść gładkie ciasto. Znowu pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi wielkość) i formować bułeczki, nadziewamy je dżemem i pozostawiamy do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut.Gotowe- wyrośnięte bułeczki nakładać na gazę zawiązaną na dużym garnku z gotującą wodą, przykryć miską i parzyć 10 minut. Nakładamy po cztery sztuki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 17 lipca 2014 A my kupiliśmy wczoraj książkę o kuchni regionalnej .. i parowańce mają różne nazwy ,ale smak pozostaje jeden ...dla wielbicieli boski Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 17 lipca 2014 Uwielbiam paruchy. A z dżemem porzeczkowym to już w ogóle super.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń